top of page

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ

Güncelleme tarihi: 1 May

BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ - BUDAPEŞTE GEZİLECEK YERLER


Herkesee selamm, ilk gezi yazımızla sizlerle buluştuk. Gezilerimizi planlarken şehirde görülmesi gereken yerler, ulaşım, yeme-içme gibi konuları araştırıp seyahat öncesi bir taslak plan hazırlıyoruz. Sonuçta günümüz dünyasında hepimizin sabit işleri var ve seyahat ederken kısıtlı bir zaman dilimindeyiz. Bu nedenle efektif bir planla ilgi alanlarımıza göre görmek istediğimiz yerleri önceden bilmek daha faydalı oluyor. Tabi ki seyahat etmek yeni yerler keşfetmek anda kalmak üzerine de kurulu bir eylem bu nedenle plan yaparken kendimize spontane hareket edebilecek zaman dilimleri de bırakıyoruz. Şimdi gelelim Budapeşte Seyahat Planımıza :)

 


Budapeşte,Macaristan
Budapeşte, Macaristan
  • Budapeşte, Macaristan'ın başkenti ve en kalabalık şehri, nüfusu 1.7 milyon. Tuna Nehri şehri Buda ve Peşte olmak üzere 2'ye ayırıyor. Buda tarafı eski şehrin, kalenin olduğu kısım ve bu kısım UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesinde yer alıyor. Macaristan'a seyahat edebilmek için geçerli bir Schengen Vizesine veya Macar Vizesine sahip olmanız gerekiyor.

  • Macaristan Avrupa Birliği üyesi ancak kendi para birimi olan Macar Forinti (HUF) kullanıyor. Güncel kurda 1 Euro yaklaşık 380 HUF ediyor.



Budapeşte'ye Pegasus Havayollarının İstanbul'dan hareket eden direk uçuşu ile yaklaşık 2 saatte geldik. Havalanından şehre gitmek için 100E ve 200E olmak üzere iki farklı otobüs hattı var. Bu hatlardan 100E direk olarak şehir merkezine gidiyor ve güncel ücreti kişi başı 2200 HUF (2022 Mayıs ayında kişi başı 900 HUF ödemiştik.) 200E ise aktarmalı şekilde gidiyor ve süresi daha uzundu. Biz 100E hattını kullandık. Havaalanından çıkar çıkmaz otobüs durağı sol tarafta kalıyor. Zaten önündeki sıradan da anlayabilirsiniz.



Budapeşte Havaalanı Otobüs
Havaalanı Otobüs Durağı
Budapeşte Havaalanı
100E



















Budapeştenin BudapestGo isminde bir toplu taşıma uygulaması var. Buradan tüm ulaşım araçları için bilet alabiliyorsunuz. Fiziki çıktı almadan QR kod ile okutup biniyorsunuz çok pratik oluyor. Havaalanı otobüsü bildiğiniz bizim şehir içi otobüsler gibi, size özel atanan bir koltuk yok eğer otobüste yer kalmadıysa ayakta ve baya kalabalık şekilde sıkış tıkış bir yolculuk sizi bekliyor. En azından uzun sürmüyor yaklaşık 20-25 dkda şehir merkezine Kalvin Ter Metro durağı istasyonuna geliyor. Diğer hattı kullanmadığımız için nasıl işlediğini bilmiyoruz.


Budapeşte Havaalanı Ulaşım
Budapeşte Havaalanı Toplu Taşıma

Havaalanından sonra çantalarımızı bırakmak için otobüsten inince 10 dk mesafede bulunan hostelimize geçtik. Biz çoklu odalarda konaklamadık, 2 kişilik odalardan birine rezervasyon yapmıştık. Konakladığımız hostelden çok memnun kaldık. Uygun fiyatlı, temiz ve güleryüzlü personel arıyorsanız buraya bir göz atmanızı tavsiye ederiz.





GEZİLECEK YERLER


1.BUDAPEŞTE BÜYÜK MARKET


Budapeşte Market Hall yani Budapeşte Büyük Marketi şehrin sebze meyve satılan, ikinci katında yeme-içme ve hediyelik eşya dükkanları bulunan tarihi bir binanın içinde yer alıyor. Pazar günleri ve hafta içi akşam 17:00'dan sonra kapalı.


Budapeşte Market Hall
Budapeşte Büyük Market

2. MACARİSTAN ULUSAL MÜZESİ


Müzede Macar tarihi, sanatı ve arkeolojisi ile ilgili eserler ve çalışmalar sergilenmektedir. Müze tam da havaalanı otobüsünden indiğimiz yerde bulunuyor. Müzenin bulunduğu bina ve bahçesi görür görmez insanı etkiliyor. Müze binası 19.yüzyılın en önemli Macar mimarlarından kabul edilen Mihaly Pollack tarafından tasarlanmış. Binanın yapımı 1837-1847 yılları arasında tamamlanmış.Müzeye online olarak bilet alıp çıktısını danışmaya göstererek giriş yapabilirsiniz. Güncel giriş ücreti kişi başı 3.000 HUF, müzede fotoğraf çekmek yasak, çekim yapmak için ayrıca ücret ödemenizi istiyorlar. Biz bir ücret ödemedik, çok da sıkı bir güvenlik yok, bazı alanlarda çekim yapabildik.


Macaristan Ulusal Müzesi
Magyar Namzeti Museum

Macaristan Ulusal Müzesi

3. DOHANY SOKAĞI SİNAGOGU


Avrupa'nın en büyük dünyanın beşinci büyük sinagogudur. Mimarisi çok etkileyci insan sadece oturup izleyebilir. Konum olarak da çok huzurlu sakin bir sokakta bulunuyor. Vaktimiz kısıtlı olduğu için biz içine girmedik.


Budapeşte Sinagog
Dohany Sokağı Sinagogu

4. AZİZ STEPHEN BAZİLİKASI


Burası şehrin en büyük kilisesi, 96 metre uzunluğunda ilk Macar Kralı Stephen'in ismi verilmiş. Bazilikanın yüksekliği şehirdeki Parlamento Binası ile aynı, bu durum dini düşünce ve dünyevi düşüncenin aynı öneme sahip olduğunu sembolize ediyormuş. Bazilikaya giriş ücretli, kişi başı 2.000 HUF, biletleri online olarak almanız girişte sıra beklememenizi sağlar.


Aziz Stefan Bazilikası
St.Stephen Basilica

5. PARLAMENTO BİNASI


Budapeşte'nin Ulusal Meclisi'nin yer aldığı dünyanın en eski yasama binalarından biridir. Tuna Nehri kıyısında ihtişamıyla kendine hayran bırakan şehrin simgelerinden biri. Parlamento binasını hem gündüz hem de gece ışıklı haliyle görmenizi tavsiye ederiz.


Macaristan Parlamento Binası

6. KAHRAMANLAR MEYDANI


Macarların tarihi liderlerinin heykellerinin yer aldığı bir meydan, ünlü alışveriş caddesi Andrássy Caddesinden yürüyerek geldiğinizde direk karşınıza çıkacak.



Kahramanlar Meydanı


7. VAJDAHUNYAD KALESİ


Budapeşte'nin Şehir Parkı içinde yer alan, orta çağdan kalma çok etkileyici bir kale. En beğendiğimiz yerlerden biri oldu. Kahramanlar Meydanının biraz ilerisinde karşınıza çıkacak. Muazzam bir sakinlik, muhteşem mimari, yeşilliğin içinde şehrin gürültüsünden uzak geçirebileceğiniz kıymetli dakikalar için Budapeşte gezinize burayı kesinlikler eklemelisiniz.



9. ZİNCİR KÖPRÜ


Şehrin iki yakası Buda ve Peşte'yi birbirine bağlayan ilk köprüdür. 1849 yılında inşaatı tamamlanmıştır. Şehrin simge yapılarından biridir. Köprünün üzerinden yürüyerek iki yaka arasında gidip gelebilirsiniz.



Zincir Köprü


10. BUDİN KALESİ


Şehrin Buda kısmında yer alan kale Macar Krallarının tarihi sarayı olarak kullanılmış. İlk kale 1265 yılında tamamlanmış ancak şu an ki kale ve kompleks 1769'da inşa edilmiş. Budin Kalesi ve çevresinde mutlaka görmeniz gereken yerler var. Burası UNESCO Kültür Mirası listesinde bulunuyor. Kale aynı zamanda panoramik bir Budapeşte manzarası da sunuyor. Kale ve çevresine giriş ücretsiz.



Budin Kalesi


11. BALIKÇI TABYASI ve Aziz Matthias Kilisesi


İsmini Orta Çağda bu yapıya yakın bir balıkçı pazarı bulunmasından alan yapı Budapeşte'yi seyredebileceğiniz en güzel noktalardan biri. Balıkçı Tabyasının içinde seyir terası ve kahve molası verebileceğiniz kafeler bulunuyor. Binanın hemen arkasında ise Taç Giyme Kilisesi olarak bilinen Aziz Matthias Kilisesi bulunuyor. Balıkçı Tabyasına giriş ücretsiz.




Aziz Matthias Kilisesi ve Balıkçı Tabyası








bottom of page